Verdenspremiere på “Borte med blæsten”

1930'erne 1939 Det, vi talte om Film Kendte
Forfattet af Casper Nielsen / Foto: Fra BILLED-BLADET

”Borte med blæsten – Gone with the Wind” rammer bogstaveligt talt verden som en storm, da filmen får premiere i Atlanta den 15. december 1939.

Byens gader summer og er stuvende fyldte ”med stærkt betagede borgere, da kunstværkets berømte skuespillere og teknikkere holdt deres omjublede indtog i guilandede-prydede biler, eskorteret af motorpoliti”, skriver BILLED-BLADET.

30.000 mennesker er på gaderne for at få et glimt af stjernerne, der forsvinder ind gennem den menneske-oversvømmede indgang til Astor Cinema.

Med en spilletid på tre timer og 44 minutter – og en pause på 15 minutter – er filmen ved sin udgivelse den længste amerikanske lydfilm hidtil. Siden sin udgivelse har den indspillet langt over 400 millioner dollars, en af de bedst indtjenende film nogensinde.

Den vinder 8 ud af de 13 Oscars den blev nomineret til – og får også to æres-Oscars.

Clark Gable og Vivian Leigh spiller hovedrollerne som Scarlett O’Hara og Rhett Butler i filmen, der er baseret på Margaret Mitchells roman fra 1936.

“Frankly, my dear, I don’t give a damn” – siger Rhett til Scarlett. Men resten af verden gør, og “Borte med blæsten” nyder i 1940 prædikatet ”Verdens bedste film”.

I Danmark må man dog vente hele 19 år til den 9. september 1958, før “Borte med blæsten” får premiere. Det skyldes dels den tyske besættelse og dels en efterfølgende amerikansk filmblokade på grund af uenighed om procentsatser fra de danske biografer.

Har du en kommentar?